Oprichting

Sinds 1988 is voorzitster Mieke Schuddinck actief als dierenrechtenactivist. In 1990 richtte ze met enkele gemotiveerde mensen de vzw I.O.F.P.A. op om zo op te komen tegen het vele onrecht en leed dat dieren uit onze directe leefomgeving aangedaan wordt.  

Langzamerhand rijpte het idee om zich te specialiseren in de opvang en verzorging van de vele gedumpte en verwaarloosde en/of zieke poezen die in het Gentse aan hun lot waren overgelaten. Dit resulteerde in de aankoop van een binnenschip en de inrichting en oprichting van de Poezenboot. Op 4 april 1996 zwaaiden feestelijk de deuren open van dit voor BelgiĆ« unieke dierenbeschermingsinitiatief. 

De poezenboot bestaat intussen 24 jaar. Ieder jaar vangt het project ongeveer een duizendtal katten op. Dit zijn afgestane, gedumpte, verwaarloosde katten. In de zomermaanden is het altijd drukker door het overaanbod aan kittens.  Hoe erg verwaarloosd of ziek een dier is, steeds zal op de poezenboot getracht worden het dier te helpen met een mooie toekomst als doel.