FILOXENIA

Wat doet IOFPA in Griekenland?

Sensibilisering. Dit is een lange termijn visie, een mentaliteitswijziging bij de plaatselijke bevolking. Een van de oorzaken van de schrijnende situatie in Griekenland is de denkwijze van de bevolking. Wil men iets veranderen, dan moet men vooral deze denkwijze veranderen. Het is de foute ingesteldheid die voor zo een groot probleem heeft gezorgd. De dieren dumpen, afslachten, wegsturen of vergiftigen is dan ook een ingeburgerde mentaliteit geworden. Sensibilisering is een heel moeilijk deel in onze werking omdat het lastig is de denkwijze te veranderen van mensen. Bovendien zijn er weinig controles of straffen van de overheid uit om het leven van de honden te verbeteren.

Sterilisatie van de honden ter plaatse. Hier willen we als organisatie een voorbeeld zijn. Het zijn de massale sterilisatie acties van organisaties die op termijn hun vruchten zullen afwerpen. Iedereen kent het verhaal: één hond krijgt per jaar zo een 7 pups en deze 7 pups waarvan de helft vrouwtjes krijgen na een dik jaar ook elk 7 pups. Stel u dan voor wat er gebeurt in steden zoals Athene waar het aantal straathonden wordt geschat op de 500.000 exemplaren. De sterilisaties die wij laten uitvoeren kosten ons 150 euro per hond. De operatie wordt uitgevoerd door een dierenarts ter plaatse of gebeurt door de dierenartsen van de IOFPA.

Er is ook een opvangcentrum in het dorpje Perdika in Griekenland. Daar worden verschillende categorieën honden opgenomen. Eerst en vooral dient het opvangcentrum als quarantaineverblijf na de verplichte Rabiësvaccinatie. Ook gecastreerde honden worden er opgevangen en verzorgd na hun ingreep. Vaak nog te jonge pups, krijgen er de fles tot ze oud genoeg zijn om zelfstandig te eten.  Ook andere gekwetste, uitgehongerde en mishandelde dieren krijgen er de kans om weer op  krachten te komen, mee te reizen naar België en op zoek te gaan naar een nieuw warm gezin. Dit opvangcentrum was een noodzakelijke schakel in onze werking. Pas als de honden voldoende zijn aangesterkt, vrij zijn van parasieten en drie weken gevaccineerd zijn,  kunnen ze naar België worden getransporteerd.

En natuurlijk is er de adoptie van deze zwerfhonden in nieuwe families. Het is onmogelijk al deze honden te plaatsen in Griekenland door het overaanbod dat ze daar reeds hebben. Deze honden worden door ons overgebracht naar België en geplaatst in België en Nederland.

Is het invoeren van zwerfhonden geen gevaar voor de eigen asieldieren? Het aanwezig zijn van buitenlandse honden, pups en kleine rassen, zal de asieladopties en asielbezoeken in België aantrekkelijker maken. Hoe meer mensen er naar een asiel getrokken worden, des te beter is dat voor alle asieldieren. Zo krijgt elke hond meer kans op adoptie. Asielen klagen dat ze amper mensen zien en wijten dit aan het feit dat ze meestal alleen volwassen honden hebben van de “gevaarlijke rassen”.

Door het feit dat wij vooral jonge honden overbrengen, hopen wij meer een concurrent van broodfokkers te zijn. Veel mensen nemen liever een pup in huis. Pups vind je minder in asielen, daardoor gaan veel mensen naar een handelaar om een pup te kopen. De mensen die liefst een pup in huis halen, kunnen dit ethisch verantwoord doen door een buitenlandse zwerfpup in huis te halen.

Voor meer info bel Heike: 0472/39.91.83